Skip links

Richtlijnen Letselschade

Richtlijnen voor het regelen van uw letselschade

Indien u letsel heeft opgelopen door een ongeval dan kan dat kosten veroorzaken. Bij een letselschaderegeling zorgen wij ervoor dat de kosten die ontstaan verhaald worden op de aansprakelijke partij.

Als slachtoffer heeft u recht op volledige schadevergoeding. Uw schade moet aangetoond (bewezen) worden. Sommige schadeposten zijn met facturen goed te onderbouwen, maar soms ook niet. In de letselschaderegeling is het voor een aantal veel voorkomende schadeposten mogelijk om schadevergoeding te claimen op basis van richtlijnen; De Richtlijnen van De Letselschade Raad, ook wel de richtlijnen letselschade genoemd. Met Richtlijnen Letselschade informeren wij u over de mogelijkheden die er zijn.

Welke richtlijnen zijn er voor letselschade?

Ziekenhuis & Revalidatie Vergoeding

Wanneer u als gevolg van het opgelopen letsel in een ziekenhuis of revalidatiecentrum moet worden opgenomen dan heeft u recht op een vergoeding waarmee u gedurende het verblijf de mogelijkheid heeft om dingen te kopen die u nodig heeft. Een vergoeding om het verblijf wat aangenamer te maken.

Lees deze richtlijn

Kilometervergoeding

Voor de reiskosten die ontstaan voor bijvoorbeeld het bezoek aan het ziekenhuis, een therapeut of andere kilometers die verreden worden als gevolg van het ongeval of het opgelopen letsel kan schadevergoeding worden geclaimd bij de aansprakelijke partij.

Lees deze richtlijn

Huishoudelijke Hulp

Indien u als gevolg van uw letsel niet alles meer in uw huishouden kunt doen en anderen (gezinsleden, familie, vrienden) om hulp moet vragen, dan kan voor die hulp in de letselschaderegeling een vergoeding worden geclaimd. Bij huishoudelijke hulp moet goed worden bepaald hoe het huishouden vóór het ongeval werd gedaan, wat er als gevolg van het letsel niet meer mogelijk is en hoe dat opgelost wordt. Het is een onderwerp waarover discussie kan ontstaan als er onvoldoende bewijs is. Het is daarom belangrijk dat wij uw hulpbehoefte goed bepalen. Wij zorgen voor een goede onderbouwing zodat er duidelijk is.

Lees deze richtlijn

Smartengeld

Smartengeld is een vergoeding voor de pijn, de beperkingen, het ongemak en verlies aan levensvreugde dat letsel veroorzaakt. Oftewel een vergoeding voor alle ellende die u ervaren heeft. Het betreft is geldbedrag dat geclaimd kan worden om hetgeen u is aangedaan te verzachten. We noemen dat ook wel de immateriële schade.

Lees deze richtlijn

Zelfwerkzaamheid

Bent u als gevolg van het door u opgelopen letsel niet langer in staat om zelf (alle) klussen in en rondom het huis uit te voeren, of kunt u uw tuin niet meer onderhouden, terwijl u dit voor het ongeval wel zelf deed, dan heeft u recht op vergoeding van de kosten voor hulp. Dit kan een klussenbedrijf of een tuinman zijn. Het arbeidsloon dat in rekening wordt gebracht is dan de letselschade. Als er hulp geboden wordt door vrienden of kennissen dan kunnen wij hiervoor ook een vergoeding claimen.

Lees deze richtlijn

Studievertraging

Wanneer letsel of een revalidatie een vertraging tot gevolg heeft in een opleiding spreken we over studievertraging. Van basisschool tot en met universiteit. Studievertraging kan het directe gevolg zijn van een letsel, bijvoorbeeld omdat iemand rust moet houden, pijn heeft of door andere medische oorzaken niet kan leren of naar school kan gaan maar ook indirect omdat er veel tijd besteedt moet worden aan revalidatie. We spreken in de letselschaderegeling over studievertraging als het letsel tot gevolg heeft dat iemand zijn studie pas later dan gepland kan afronden en daardoor ook later kan gaan werken.

Lees deze richtlijn

Economische Kwetsbaarheid

Bij economische kwetsbaarheid wordt gekeken naar het risico dat u het werk dat u doet als gevolg van het opgelopen letsel niet kunt blijven doen en de mogelijkheid op het vinden van ander passend werk in combinatie met de beperkingen die een gevolg zijn van het letsel

Lees verder!

Waarom Richtlijnen Letselschade?

Voorkomen van discussies

De Letselschade Richtlijnen zijn opgesteld om veel voorkomende discussies over dezelfde onderwerpen, waar het soms ook gaat om relatief geringe bedragen, te voorkomen.

Slachtoffervriendelijk proces

De richtlijnen zorgen voor laagdrempelig claimen, maar als de schade aantoonbaar hoger is kan de schade concreet vastgesteld worden.

Bied duidelijkheid

De hulpbehoefte ontstaat meestal op de dag van het ongeval. Het toepassen van de richtlijnen geeft direct duidelijkheid voor de eerste periode.

De uitkomst is voorspelbaar

Het toepassen van de richtlijnen maakt de uitkomst voorspelbaar, voor zowel het slachtoffer als de verzekeraar. Je krijgt waar je recht op hebt.

Transparantie leidt tot vertrouwen

Transparantie over de rationale van bepaalde keuzes leidt tot meer vertrouwen in het proces. In dit geval tot meer vertrouwen in het gerechtvaardigd handelen van de aansprakelijke verzekeraar.

Het versoepelt de schaderegeling

Slachtoffervriendelijk handelen, zonder storende discussie, met een duidelijke en voorspelbare uitkomst tot gevolg is in het belang van alle betrokkenen.

Vragen over Richtlijnen Letselschade

In de richtlijnen letselschade wordt omschreven waaraan een slachtoffer moet voldoen om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding. In de  richtlijnen letselschade wordt onder andere aangegeven wat de hoogte van de schadevergoeding is in diverse situaties.

De Richtlijnen Letselschade zijn tot stand gekomen als oplossing voor de discussies die er in het verleden steeds waren over veelvoorkomende schadeposten.

De richtlijnen letselschade zijn in principe van toepassing op de meeste letselschadezaken.

Ja, de Letselschade Richtlijnen zijn verplicht voor partijen die op basis van de Gedragscode Behandeling Letselschade werken. Dat zijn alle kantoren die het Nationaal Keurmerk Letselschade mogen voeren. De richtlijnen letselschade zijn opgesteld om geschillen te voorkomen en bieden het voordeel dat er geen zware bewijslast is, maar dat aannemelijk maken voldoende is.

Nee. Als blijkt dat er daadwerkelijk meer schade is dan het bedrag dat volgens de Richtlijn Letselschade aan schadevergoeding kan worden verkregen dan kan de daadwerkelijke letselschade worden geclaimd. In dat geval moet aangetoond worden dat de daadwerkelijke schade hoger is dan het bedrag dat de richtlijn letselschade aangeeft.

Bij het toepassen van de richtlijnen letselschade is het niet vereist om heel specifiek bewijs van de schade te leveren, maar uiteraard dient het recht op schadevergoeding wel geloofwaardig te worden aangetoond.

De Letselschaderaad

De Letselschade Raad is een organisatie waarin professionele partijen met elkaar samenwerken om tot verbetering van het schaderegelingsproces te komen. Gezamenlijk streven zij naar meer harmonie, openheid en respect.

De Letselschade Raad richt zich op het welzijn van mensen die letselschade hebben opgelopen door een ongeval, medisch incident of misdrijf. Universiteiten nemen ook deel aan deze samenwerking, waarbij onderzoeken worden uitgevoerd en expertgroepen worden opgericht.

Letselschaderaad

Over Richtlijnen Letselschade

Een initiatief van Hulp na Ongeval

Richtlijnen Letselschade is een initiatief van Hulp na Ongeval om slachtoffers te informeren over De Letselschade Richtlijnen van De Letselschade Raad en de toepassing hiervan in de letselschaderegeling.

Hulp na Ongeval biedt rechtshulp en praktische ondersteuning aan slachtoffers met letselschade.

Onze rechtshulp bij letselschade omvat alles wat bij een schaderegeling hoort. Van de A van Aansprakelijk stellen tot de Z van Zo, dat is goed geregeld!

Denk bij rechtshulp aan het indienen van de schadeclaim (aansprakelijk stellen), het onderhandelen met verzekeringsmaatschappijen, het vertegenwoordigen van het slachtoffer in juridische procedures en het verkrijgen van een passende vergoeding voor het opgelopen letsel.

Een letselschadeclaim kan medische kosten, verloren inkomsten, smartengeld en nog heel veel andere schadeposten omvatten. Het hoofddoel van rechtshulp bij letselschade is het beschermen van de rechten van het slachtoffer en hen te helpen een rechtvaardige compensatie te verkrijgen voor hun geleden schade.

Wij verzorgen de gehele schaderegeling en beschikken over een breed netwerk van deskundigen waardoor wij kunnen verwijzen naar en schakelen met ondersteunende diensten, programma’s of initiatieven. Onze ondersteuning en advisering is maatwerk. Gedurende de gehele schaderegeling bespreken wij wat u, het slachtoffer, nodig heeft en wat de behoefte van het gezin rondom het slachtoffer is.

Samen met de met ons samenwerkende deskundigen kunnen wij informeren en adviseren over medische zorg, psychologische ondersteuning, revalidatie, financiële compensatie, en praktische hulp bij het herstelproces na een ongeval.

Het is ons doel om slachtoffers met een goede schaderegeling te ontzorgen, hen te helpen bij hun herstel en hen te ondersteunen bij het omgaan met de fysieke, emotionele, en financiële gevolgen van het ongeval. Uitgangspunt bij het behandelen van een letselschadezaak is dat de persoon met letselschade centraal staat. Het slachtoffer centraal stellen betekent dat die persoon dusdanig geïnformeerd wordt en blijft dat hij/ zij een duidelijke stem heeft in het verloop en de voortgang van zijn/ haar dossier. Voorkomen moet worden dat het schaderegelingsproces onnodig extra leed berokkent.

Vragen over Letselschade?

Hulp na Ongeval is de #1 rechtshulpverlener bij letselschade. Met meer dan 30 jaar ervaring. Wij helpen u graag. neem contact met ons op!

Contact met Hulp na Ongeval

This website uses cookies to improve your web experience.
× Hoe kunnen wij je helpen?